7 scenekunstneriske udviklingsforløb skydes i gang i Kulturhuset Indre By

I dag starter de to første forløb for kunstnerisk udviklingsarbejde i samarbejdet ml. Udviklingsplatformen for Scenekunst, HAUT, Bikubenfonden og DIT:KBH. I alt 7 forløb har fået plads i Kulturhuset Indre By.


Udviklingsplatformen har inviteret HAUT til at kuratere de første tre kunstneriske udviklingsforløb, da HAUT over flere år har udviklet værktøjer og forfinet metoder for kunstnerisk udvikling. Med teatrets Pop Up Residency format, som udbydes i et samarbejde med Bikubenfonden, fortsætter HAUT deres udforskning af, hvordan residencies kan kvalificere kunstnerisk udviklingsarbejde.

HAUT’s Pop Up Residency er kurateret af kunstnerisk leder Naja Lee Jensen ud fra en nysgerrighed omkring nye kunstneriske samarbejder, forskellighed og synergi. Udviklingsplatformens forløb er kurateret gennem ’Open Call – Tid i rum’.  Her har fokus for udvælgelsen været diversitet i proces og metode, en stærk kunstnerisk intention el.  vision, samt kunstneriske samarbejder på tværs af fagskel.

Der er et stort behov for adgang til prøvelokaler i København blandt den frie scenekunsts aktører. Formålet med de kunstneriske udviklingsforløb er netop at give frie scenekunstnere og kompagnier mulighed for at fordybe sig i den kunstneriske proces og udvikling.

HAUT – Pop Up Residency

Samarbejdet med Udviklingsplatformen giver HAUT mulighed for at have flere residency grupper i huset på samme tid, og på den måde skabe møder på tværs af kunstnermiljøer, der ikke under normale omstændigheder bevæger sig i hinandens kredse. Således er forårets Pop Up Residency et forsøg på at skabe et rum for krydsbestøvning for kunstnere fra forskellige grene i det frie felt. I løbet af residency forløbet vil kunstnergrupperne udover faglig sparring fra en selvvalgt kunstnerkollegaer også være hinandens feedbackpartnere i løbet af processen.

De tre kunstnergrupper HAUT har kurateret til at være en del af Pop Up Residency forløbet er scenograf/billedkunstner Freya Sif Hestnes og skuespiller/iscenesætter Katrine Elise Leth Nielsens, som vil fordybe sig i ’Den anden’- en sceniske undersøgelse af kærlighedens besnærende tilstand. Kunstnerduoen OXUM: Meta Moksha & Sall Lam Toro vil i arbejdet med ‘Queering The Erotic: Languages of Svadisthana’ undersøge ideen om det erotiske selv som en sovende tilstand i kroppen, der kan vækkes til live og transformeres gennem lyd og bevægelse. I den kunstneriske undersøgelse ‘Officinale Tours’ udforsker koreograferne Ágnes Grélinger, Andreas Haglund, Lucie Piot og Lara Ostan Vejrup, hvordan forskellige plantearter kan påvirke den menneskelige krop og kultur.
Læs mere på https://hautscene.dk/  

Tid i rum – til nordiske, tværæstetiske projekter

Gennem Open Call – Tid i rum har Udviklingsplatformen kurateret fire kunstneriske udviklingsforløb.
Alle fire udviklingsforløb tager afsæt i kunstneriske samarbejder på tværs af de nordiske lande, fagskel og genre –  og arbejder med at udfordre praksis og metode.

I projektet ’VI, DYRENE’ udforsker performancekunstner Camilla Graff Junior f.eks. hvordan man kan omdanne et stedspecifikt værk til et digitalt format. Koreograf Taneli Törmä og STUDIO TOTAL fra Finland undersøger med SURVIVORS, hvordan man kan arbejde med sprog som hovedelement i et koreografisk værk. Designduoen KASPERSOPHIE undersøger sammen med den norske kunstformidler Eik Leknesund Elnes, hvordan man kan arbejde med publikum i et tværæstetisk projekt ml. kostumehåndværk og performancekunst. Det skandinaviske teaterkollektiv Nordic Trash Collaboration arbejder også i krydsfeltet ml. et forestilling- og udstillingsformat. Deres kunstneriske udviklingsforløb har fokus på at videreudvikle teaterkollektivets første projekt, som omhandler nutidens altomfattede affald – kommunikationsoverload i de digitale medier. Alle kunstneriske undersøgelser får tilknyttet en faglig konsulent.

SURVIVORS_jakob stage
SURVIVORS. Foto: Jacob Stage

SURVIVORS
Taneli Törmä – LOCATION X / koreograf (DK) og STUDIO TOTAL / teaterkompagniet (FIN)
SURVIVORS er en danseperformance mellem 2 dansere, der undersøger forholdet ml. tekst og krop.
Det kunstneriske udviklingsforløb har fokus på at afprøve koreografi på gulv, samt udvikling af manuskript og performance. Læs mere om SURVIVORS.


Vi, dyrene. Foto: Tone Bjordam

VI, DYRENE
Giraff Graff /Performancekunstner Camilla Graff Junior (DK), billede- og videokunster Tone Bjordam (NO), aktivist og mediekunstner Paolo Podrescu (US) og kurator Alexandra Litaker (US).
Den interaktive medieperformance ’Vi, dyrere’  undersøger måder hvorved, at vi som mennesker kan spejle os i andre dyrearter. I det kunstneriske udviklingsforløb undersøges forskellige måder at danne spejlinger og interaktiv dialog online f.eks. via live-film/streaming. Læs mere om VI, DYRENE.

Tid i rum_ Peupel_Kaspersophie
PEUPLE af KASPERSOPHIE

PEUPLE
KASPERSOPHIE (DK) og kunstformidler/performer Eik Leknesund Elnes (NO)
PEUPLE eksisterer i vibrerende tvetydighed mellem multi-platform performance og kommercielt brand og tager afsæt i salget af et luksuriøst folklorekostume til børn. Værket manifesterer sig fysisk som et pop-up showroom i gallerier og tomme butikslokaler og eksisterer online i form af en fungerende webshop som virtuel skulptur. Det kunstneriske udviklingsforløb har fokus på at videreudvikle den kunstneriske idé i det tværæstetiske samarbejde – herunder undersøge det performative live elementet af værket – mødet med beskueren som forbruger, samt værkets performative dobbeltheden og dens iboende muligheder og problematikker. Læs mere om PEUPLE.

Fænomenter Peer – eller Lost in Communication af Nordic Trash Collaboration

Fænomenet Peer – eller Lost in Communication
Nordic Trash Collaboration (DK, SE, IS)
Nordic Trash Collaboration er et skandinavisk teaterkollektiv stiftet i 2018 af scenograf Charlotte Calberg, video- og lydkunstner Tomas Björkdal og designer Johanna Törnkvist mht. at skabe tværæstetiske forestillinger og udstillinger med afsæt i aktuelle samfundsmæssige temaer.
Det kunstneriske udviklingsforløb har fokus på videreudvikling af den kunstneriske idé til teaterkollektivets første tværæstetiske samarbejde om nutidens altomfattende ’kommunikationsaffald’– herunder undersøge hvordan tekst, de forskellige sprogskift, videoer og det scenografiske og lydmæssige rum fungerer i det samspil. Læs mere om Fænomenet Peer – eller Lost in Communication


Samtale om kunstnerisk udvikling under CPH STAGE

Om en opfølgning afholder Udviklingsplatformen og HAUT under CPH STAGE lørdag d. 5 juni kl. 16-17.30 evnten ’Samtale om kunstnerisk udvikling’. Læs mere og tilmeld dig her.Topbillede: ‘Den anden’ af Freya Sif Hestnes og Katrine Elise Leth Nielsen. Foto: Freya Sif Hestnes