“Jeg bad Claus Meyer om en udfordring – og fik den”

Gennem Udviklingsplatformens rådgivningstilbud er performer og iscenesætter Sigrid C. Moses-Jacobsen i et rådgivningsforløb med gastronomisk iværksætter og chefredaktør Claus Meyer. Hun er nu halvvejs i sit rådgivningsforløb. Her fortæller hun om fokus for rådgivningsforløbet, og hvor hun er blevet udfordret.


1. Hvad var din motivation for at søge rådgivning hos Udviklingsplatformen?

Jeg håbede på at finde en særlig rådgiver til mit projekt Nordiske Duftspil, som kunne udfordre mig og tilføre nye perspektiver. Primært ønskede jeg hjælp til at understøtte den kreative vision med en skarp strategi. Samt finde frem til en bæredygtig forretningsmodel, så projektet på sigt kan blomstre uden kunststøtte. Jeg tænkte det krævede en rådgiver med en vis vildskab og sans for at forbinde passion og forretning – og da jeg fornemmede at der var inspiration at hente i det nordiske køkken, faldt mit valg naturligt på Claus Meyer. Jeg er meget taknemmelig for, at han sagde ja på trods af hans travle skema.


2. Hvor er du blevet udfordret af din rådgiver Claus Meyer?

Claus har især udfordret mig til at gå endnu dybere ind i arbejdet med de nordiske dufte og udvikle en faglighed inden for parfumekunsten. Arbejdet med dufte ligger naturligt i det sensoriske teater, men jeg har nu fundet mod til at dygtiggøre mig yderligere. Så jeg er begyndt at lave mine egne dufte og starter inden længe som elev hos en fransk parfumør. Og det har vist sig, at timingen er genial, da parfumeverdenen aldrig har været mere åben end nu.

3. Dit tema er økonomisk bæredygtighed og alternative forretningsstrategier. Hvor har du rykket dig i forhold til din problemstilling?

Vi er pt. kun halvvejs igennem rådgivningsforløbet og kommer først omkring den økonomiske bæredygtighed og de alternative forretningsstrategier i det nye år. Men til den tid vil jeg meget gerne fortælle hvad vi finder frem til.


4. Har du haft nogle uventede læringer? Hvor er du blevet overrasket?

Ja, energien og bredden omkring den nordiske madscene har faktisk overrasket mig – det er en hel rig verden, der har åbnet sig. I september fandt jeg fx mig selv på Madens Folkemøde på Lolland, hvor jeg fik duftet mig igennem møder med alt fra passionerede tangdyrkere til spiritusalkymister, æbleentusiaster og grønlandske urtesamlere mm. Og i jagten på obskure velduftende urter, har jeg læst næsten alle Claus’ årstidskogebøger, som har været meget inspirerende.

Der er pt et væld af variation og ny viden på den nordiske madscene, samspillet mellem årstider, sted og råvarer, det særlige nordiske terroir, som jeg håber at kunne oversætte til mit arbejde med de nordiske duftspil og parfumekunsten.

5. Hvad er de næste skridt?

Jeg vil her i den kommende tid fokusere på vinterens duftspil, men jeg glæder mig allerede nu til forårets komme med velduftende skovmærke, friske fyrreskud, birkesaft og viol. Og så håber jeg, at det nye år vil bringe nye indsigter fra samarbejdet med Claus om den økonomiske bæredygtighed, samt at Nordiske Duftspil endelig får vinger.

Kort om kunstneren og projektet

Sigrid C. Moses-Jacobsen er uddannet fra det anerkendte sanseteater Teatro de los Sentidos i Barcelona og arbejder som performer og iscenesætter inden for det interaktive sensoriske teater i Danmark, bl.a. i samarbejde med Carte Blanche & Wunderland. Derudover underviser hun ledere i kunsten at sanse verden og forbinde sig til andre mennesker.

Pt arbejder hun på sit tværæstetiske projekt Nordiske Duftspil, som fusionerer sanselig scenekunst med nordiske dufte og poesi med Claus Meyer som rådgiver. Projektet er inspireret af den Japanske Kodo tradition for røgelsesceremonier, som blev skabt for 500 år siden af samuraier, der ønskede at kultivere et elegant sind. I 2016 var Sigrid Moses-Jacobsen på residensophold hos Nippon Kodo i Japan, og i 2022 er hun eksklusivt blevet inviteret til at studere hos den japanske duftspilmester Souhitsu Hachiya i Nagoya, som et led i hendes arbejde med Nordiske Duftspil.