Mentorprogrammet sæson 2022/23
For femte gang i træk har Udviklingsplatformen for Scenekunst parret en række mentorer med mentees i det populære mentorprogram. I programmet matcher Udviklingsplatformen kunstnere fra det frie felt med anerkendte fagfolk på tværs af kulturbranchen.
Mentorprogrammet er efterspurgt, og i denne ombæring har Udviklingsplatformen modtaget nogle virkelig gode ansøgninger. Og nu er de ni, som kom gennem nåleøjet, fundet.
Udviklingsplatformen operatør på mentorprogrammet, Ulla-Katrine Friis, fortæller:
”Der er også i dette års mentorprogram lagt stor vægt på spredningen i både forløbenes fokusområder og i forhold til at få både erfarne og nye aktører i spil. Fokusområderne er mange, men med et særligt fokus på økonomisk bæredygtighed, organisationsudvikling, ledelseskompetencer, arbejdsmiljø og udvikling af tværæstetiske værker”.
Udviklingsplatformen efterlyser større spredning
Mentorprogrammet er et af Udviklingsplatformens flagskibe. Samtlige deltagere har bekræftet, at det har været givende for dem, og derfor har mentorprogrammet i den grad sin berettigelse som et af Udviklingsplatformens faste programmer. Men der er alligevel plads til forbedring. Leder af Udviklingsplatformen for Scenekunst, Mikkel Harder, uddyber:
”Vi får mange meget forskellige og meget kvalificerede ansøgninger om at blive en del af mentorprogrammet. Men vi vil alligevel gerne komme med en opfordring til at søge, næste gang det bliver slået op. Sagen er den, at ansøgerne ligner hinanden ganske meget. Og det er overraskende, at det næsten udelukkende er kvinder, der søger optagelse i programmet. Vi vil gerne have en større diversitet i gruppen. Derfor håber vi, at vi i fremtiden får ansøgninger også fra mænd, og måske fra ikke-dansktalende scenekunstnere og producenter med base i Danmark. Du må derfor gerne prikke en kollega på skulderen med en opfordring til at søge, hvis du tror denne er et sted i sin karriere, hvor netop denne type personlige sparring vil være gavnlig”.
Mentor og mentee glæder sig
Det er igen i denne sæson lykkedes at samle et stærkt hold af anerkendte mentorer. Marianne Klint fra Aveny-T er en af dem. Hun glæder sig til at være en del af mentorprogrammet:
“Det er en ære at blive valgt som mentor af en af branchens i forvejen stærke aktører.
Jeg er fuld af ydmyghed samtidigt med, at jeg føler det som en klar pligt at dele ud af 30 års erfaring”.
Marianne er blevet parret med Tali Rázga. Om sin mentee siger hun:
“Tali Rázga har jeg fulgt i mange år, og hendes arbejde med kompagniet Gazart og de målrettede danse- og bevægelsesforestillinger for det yngste publikum er bemærkelsesværdigt og et nødvendigt led i teaterudbuddet. Jeg ser frem til dialogen med Tali og håber på gensidig læring og sparring”.
Tali ser også frem til parringen med Marianne. Hun siger:
“Jeg er glad for at være blevet udvalgt, fordi jeg står overfor nogle udfordringer, som jeg har brug for et udefrakommende blik på. Tit er det nemmere at se klart, når man kommer udefra og med et friskt syn. Marianne er erfaren og har stor indsigt i mange dele af miljøet og jeg har stor tiltro til at hun kan provokere mig til at træffe modige valg”.
Parrene er
Tali Razga og Marianne Klint
Maja Ravn Christiansen og Anneline Köhler Juul
Nanna Stigsdatter og Tina Tarpgaard
Katrine Faber og Nina Kareis
Filip Vest og Lilibeth Cuenca Rasmussen
Lara Vejrup Ostan og Gry Raab
Katinka Hurvig Møller og Pernille Møller Taasinge
Anne Gry Henningsen og Jens Frimann
Trine Rosa Bonde og Line Rosvoll (N)
Læs mere om alle parrene lige her
Om mentorprogrammet
Udviklingsplatformens gratis mentorprogram skal opkvalificere scenekunstnere og producenter særligt inden for det frie felt, og være med til at bygge bro og løfte vidensniveauet i branchen.
I det etårige mentorprogram får selvproducerende scenekunstnere eller producenter mulighed for at få sat perspektiv på deres praksis og få faglig sparring, uanset hvor de er i deres karriere.
Via mentorprogrammet bliver de matchet med en kvalificeret mentor, som har værdifuld erfaring og indsigt relevant for netop dem. I alt mellem otte og ti mentees kan få plads i mentorprogrammet. Mentor/mentee-parrene har syv møder i løbet af programmet, og de forpligter sig ved deltagelse i programmet til at dele viden og erfaringer akkumuleret som følge af forløbet.

Udviklingsplatformens eksterne operatør på mentorprogrammet er Ulla-Katrine Friis. Ulla-Katrine Friis har siden begyndelsen af 00erne arbejdet som producent og manager i scenekunstbranchen for en lang række kompagnier og institutioner, herunder Living Creatures, Anders Christiansen (Stillleben), Running Sculptures og Dansehallerne. I perioden 2009 – 2015 var hun daglig leder ved Mute Comp. Physical Theatre. Fra 2016 til 2018 var Ulla-Katrine Friis ansat som administrativ leder i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, hvorefter hun vendte tilbage til scenekunstbranchen i stillingen som Hotel Pro Formas manager, hvor hun i dag fortsat er ansat.