MYRKR – rådgivning med fokus på lederskab og identitet

”Vi er blevet meget opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at vi tager lederskabet alvorligt og forholder os aktivt til at ledelse er en faglig disciplin, som vi skal lære at mestre.

MYRKR er et tværæstetisk kunstfællesskab bestående af kunstnerisk leder Alaya Riefensthal og administrativ leder Sara Troense. De er nu igennem 2/3 dele af et rådgivningsforløb hos Udviklingsplatformen med erhvervspsykolog Louise Kampmark som rådgiver. Her fortæller de om nogle af de læringer, de har gjort sig indtil nu.


MYRKR – administrativ leder Sara Troense og kunstnerisk leder Alaya Riefensthal


Hvad var jeres motivation for at søge rådgivning hos Udviklingsplatformen?


Det var en interesse for at blive dygtige ledere, der fik os til at søge om et rådgivningsforløb. Vi har været på en vild rejse med MYRKR, siden vi startede i 2015. Vi mødtes om en fælles interesse i, og kærlighed til, mørket i Norden – og siden er der sket helt vildt meget!

Vi har knoklet derudaf og skabt en masse værker både om mørket – men også om andre af naturens fænomener. Det har været en umærkelig og flydende bevægelse fra at være et con amore projekt til, at vi nu er blevet mere etablerede, hvor projekterne er blevet af en størrelse, der kræver, at vi tager et større ansvar.

Jeres fokus har været på identitet og lederskab. Hvor har I rykket jer?

Vi er blevet meget opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at tage lederskabet alvorligt og forholde sig aktivt – måske endda proaktivt til det, at vi er ledere i MYRKR. Det gælder både i de samskabende processer, hvor vi skaber værker i tæt et tæt samarbejde med andre udøvende kunstnere. Men også at tage lederskabet af os selv og hinanden alvorligt. Vi har ikke nogen øvre chef. Det er er os, der er den. Det er os, der indleder festen, åbner champagnen og tager skraldet dagen derpå. 

Hvor er I blevet udfordret af jeres rådgiver?

Lederskab og identitet er jo tæt knyttet til ens personlighed, så det er et arbejde,
der også kræver, at man kigger meget indad. Vores rådgiver Louise Kampmark har givet os nogle gode, konkrete redskaber. Det har gjort, at vi har fået øjnene op for nogle mønstre i vores adfærd og personlighedstræk, som gør det nemmere at forstå os selv og hinanden.

Forløbet med Louise har i høj grad været et arbejde med at kigge sine egne styrker og svagheder i øjnene og lære, hvordan vi bruger dem bedst fremover. Det gælder både i forhold til os selv og i samspillet imellem os – hvordan vi spiller hinanden gode simpelthen. Det har været langt mere krævende både i forhold til energi og tid end forventet – men de nye indsigter har i høj grad givet os tilsvarende fornyede kræfter. Så det har været, og er, al arbejdet værd!

OM MYRKR

MYRKR er et tværæstetisk kunstfællesskab, der undersøger og udforsker naturens fænomener i et spændingsfelt mellem kunst, videnskab, magi og hverdagserfaringer.

MYRKR består af kunstnerisk leder, performancekunstner og billedkunstner Alaya Riefensthal og administrativ leder, radiodokumentarist og lydkunstner Sara Troense. Læs mere om MYRKR


MYRKRs seneste værk er vandreforestillingen Stjernevandring, der tunerer i hele landet til vinter 2021-22.

Om rådgivningen

Udviklignsplatformen tilbyder strategisk rådgivning til selvproducerende kunstnere, producenter og grupper indenfor det uafhængige scenekunstfelt. Rådgivningen har til formål at kvalificere scenekunstaktøren til at indfri et udviklingspotentiale eller imødekomme en væsentlig udfordring. Du kan både få rådgivning med base i København eller i Aarhus.

Næste ansøgningsfrist for at ansøge om et rådgivningsforløb er d. 6. maj kl. 23.59 2021. Læs mere og ansøg her.

Topbillede: Fotograf: Kristoffer Juel Poulsen