Igen i år 2024-25 vil fem scenekunstgrupper skabe nye værker på tværs af fem europæiske lande for at lære og dele perspektiver på temaer om nutidig europæisk identitet.
Grupperne, der er udvalgt til dette års program, dykker dybt ned i temaer som identitetsfølelse, social retfærdighed, sorg og krig i dette andet år af Moving Identities.
De vil udfordre stereotyper, udvide vores forståelse af social retfærdighed og oplevelsen af sorg og det at være vidne til krig. De udøvende kunstneres undersøgelser giver anledning til refleksion over den menneskelige erfaring, især de eksistentielle dimensioner af liv, død og dødelighed.
De fem udvalgte grupper vil være i residency i det land, hvor de er baseret, før de fortsætter deres kunstneriske udviklingsarbejde hos to internationale venues.
ANART fra Danmark kaster lys over ukrainske kvinders levede erfaringer fra konflikten og forstærker deres stemmer og kamp for retfærdighed. ANART arbejder med moderne dans og immersiv performance, og de er dedikeret til at fremme menneskerettigheder og demokratiske værdier gennem deres forestillinger.
I forbindelse med Moving Identities vil de undersøge, hvordan stress påvirker en dansers krop deres fysiske velbefindende og deres kunst.
Læs om deres arbejde her
#yodo fra Tyskland (You only die once) vil videreudvikle fordybende kunstneriske formater, der inviterer folk til at komme i kontakt med døden som tema, deres egen dødelighed, sorg og forståelsen af plejearbejde. De arbejder med traditionel og urban afrikansk dans, politisk organisering, pleje ved livets afslutning, danseuddannelse og poetisk forskning.
De er interesserede i at skabe rum for at åbne sig, udveksle og lære sammen om disse emner, som ofte er tabuiserede i vestlige sammenhænge.
Læs om deres arbejde her
ISKRA fra Norge er en gruppe kunstnere i eksil, som forsøger at skabe deres teater under nye omstændigheder i en ny kultur, i et nyt land. De ønsker at skabe et rum for dialog for at udforske identiteter, rødder og en ny måde at lave teater på, når verden står i brand.
Deres arbejde omfatter drama og skyggeteater, dokumentariske teknikker og interaktive installationer. I Moving Identities vil de undersøge betydningen af at blive vidne, ikke kun til globale begivenheder, men også til hinandens oplevelser.
Læs om deres arbejde her
Las Sistahs fra Spanien søger social retfærdighed og udforsker sort feminisme. De mener, at den største revolution er at arbejde ud fra og med ømhed og kærlighed. Som en gruppe af afrikansk nedstammende kvinder det sådan, de ønsker at arbejde.
I Moving Identities vil de undersøge tre begreber, der knytter sig til en sort kvindes krop: nydelse, fremmedhed og smerte. Med udgangspunkt i historisk forskning af Dr. J. Marion Sims, som er kendt som ”den moderne gynækologis fader”, samt nutidige erfaringer vil de udforske, hvad der endnu eksisterer af denne brutale, racistiske og voldelige praksis, og finde nye måder at fejre sorte kvinders krop, seksualitet og nydelse på.
Læs om deres arbejde her
The Age of Love fra Belgien arbejder med identitet, queerhed og søgen efter underrepræsenterede talenter. De støtter forskellige fællesskaber, der mødes, og udforsker mulighederne for at finde kærlighed gennem både forskelle og ligheder med tanken om, at: »Sort eller hvid, hetero eller queer? - Det er alt sammen disco.«
I Moving Identities vil de udforske erfaringer fra perspektivet af andengenerationsindvandrere og deres kampe og festligheder. Deres forskning omfatter praktiske og performative metoder, interviews, arbejde med fysiske materialer, og hvordan disse kan knyttes til deres egen arv.
Læs om deres arbejde her
Formålet med projektet er at opnå større mangfoldighed i scenekunsten i hele Europa og at styrke underrepræsenterede kunstneres internationale netværk og synlighed gennem residencies. Moving Identities gør det desuden muligt at dele best practice mellem partnerinstitutionerne og sikre, at de udvikler værktøjer til at støtte en mangfoldighed af kunstnere og temaer.
Hvert år udvælges en gruppe kunstnere i hvert land. Hver gruppe modtager tre ophold i løbet af året: ét i det land, hvor de bor, og to internationalt hos en international partnerinstitution. Kunstnerne mødes også online for at netværke og modtage vejledning, som fremmer deres mulighed for at udvikle deres kreative praksis.
I 2024/25 er de deltagende lande Danmark, Norge, Belgien, Tyskland og Spanien.
Ved at udforske, hvad det vil sige at være europæer i dag, undersøger Moving Identities, hvordan scenekunsten forbinder os og bidrager til et mere retfærdigt og samarbejdende Europa.