”Vi skal virkelig huske, at passe på os selv i denne branche.”

Som freelance scenekunstner er det ofte svært at få det hele til at løbe rundt økonomisk og holde det store overblik. Danser og koreograf Selene Muñoz har netop afsluttet et strategisk rådgivningsforløb med producent for LIVE ART DENMARK Lars Vind Andersen som rådgiver.

Selene Muñoz’s rådgivningsforløbet har haft fokus på strategisk sparring på finansieringsmodeller og projektledelse med udgangspunkt i musik- og danseforestillingen 7SENSES. Her fortæller Selene om hvordan rådgivningsforløbet har styrket hende i dette, samt har ført til en erkendelse af hvor tidskrævende og vigtig den administrative del af arbejdet som freelance scenekunstner er.


1. Hvad var din motivation for at søge rådgivning hos Udviklingsplatformen?

Min motivation og håb omkring dette rådgivningsforløb, var at finde en person, der kunne hjælpe mig med en strategisk plan for salg af mine forestillinger. Jeg havde også et håb om, at denne person på sigt ville kunne hjælpe med den produktionsmæssige del af mine forestillinger.

At finde samarbejdspartnere, der brænder lige så meget for dine produktioner som dig selv er meget svært, og derfor er det vigtigt at finde en måde man kan fordele opgaver og gøre det man synes er sjovt og spændende. Men det kræver også økonomi. Og det er det hårde arbejde: Hvor og hvordan anskaffer man de midler? Har du selv økonomi, som du kan investere? Eller hvilke andre fonde end Statens Kunstfond støtter drift…? Det er sindssygt hårdt arbejde. Det er en meget svær balance at overleve og få det til at løbe rundt som freelance kunstner.

2. Dit fokus var: Strategisk sparring vedr. relevante fonde og fundraising. Hvor har du rykket dig i forhold til din problemstilling?

Da jeg selv har siddet i mange år med fundraising og salg, ved jeg hvor utroligt opslidende det er. Jeg tænkte, at et strategisk rådgivningsforløb kunne være en hjælp til at få ny, vigtig viden, samt få lagt en god strategisk plan for mine fremtidige projekter. Efter dette forløb fik jeg endnu mere respekt og forståelse for, at det tager lang tid at skabe gode produktioner. Man skal have et stort overblik for at få det hele til at lykkes. Min bekymring og tanker om hvor hårdt et arbejde det er, var ganske rigtig. Vi skal virkelig huske, at passe på os selv i denne branche. Vi har alle vores problematikker at deale med, og det er bare benhårdt arbejde at sætte produktioner op – og derefter sælge dem.


3. Hvor er du blevet udfordret af din rådgiver Lars Vind Andersen?

Lars Vind er dygtig til budgetter og projekthåndtering, og det lærte jeg rigtig meget af. Han har siddet mange år i Dansk Danseteater, og han har bidraget med en spændende viden og erfaring. Den blev afgørende for at holde sammen på min seneste produktion 7SENSES, som fik premiere i Glassalen i Tivoli i 2021. Jeg har arbejdet på denne produktion i mange år, og da jeg endelig fik den økonomiske støtte, var der utroligt mange ting, der skulle gå op i en højere enhed. Det var fantastisk at have Lars indover, som havde styr på deadlines og de produktionsmæssige ting.

7SENSES. Foto: Madeleine Carstensen


4. Har du haft nogle uventede læringen?

Jeg bliver altid overrasket over, hvor hurtigt de økonomiske midler forsvinder, og hvordan ting altid bliver dyre end man regner med. Det så er vigtigt, at man ud over sit kunstneriske team har et godt samarbejde med spillestederne, især når det er en premiere. Det sætter et vigtigt præg på gennemførelsen af en produktion, og hvordan det fremtidige liv for produktionen kan udfolde sig.  

Om Selene Muñoz

Selene Muñoz er en spansk-dansk danser og koreograf, hvis kunst har base i flamenco og moderne dans. Hun er kendt for at fusionere flamenco med andre stilarter og er derfor banebrydende og nyskabende inden for flamencoscenen. Selene Muñoz har vundet flere priser og modtaget nomineringer for sin kunst og har optrådt over hele verden. Senest aktuel med forestillingen 7SENSES i Glassalen i Tivoli.

Om Rådgivningen

Udviklingsplatformen tilbyder strategisk rådgivning til selvproducerende kunstnere, producenter og kompagnier inden for det uafhængige scenekunstfelt. Rådgivningen har til formål at kvalificere scenekunstaktøren til at indfri et udviklingspotentiale eller imødekomme en væsentlig udfordring. Du kan både få rådgivning med base i København eller i Aarhus.
Læs om rådgivningen

Topbillede. 7SENSES. Foto: Madeleine Carstensen